Manifest i recollida de signatures

Manifest “Aturem Bcn World”


LES ENTITATS I PERSONES SIGNANTS:
Davant la manca d’informació, la poca transparència i les ombres que planen sobre el projecte Bcn World, que el 7 de setembre del 2012 presentà la Generalitat de Catalunya als mitjans de comunicació com al centre d’oci familiar més gran d’Europa, amb “la Caixa” i el valencià Enrique Bañuelos (Veremonte España, S.L.) com a principals promotors. I presenciant la vulneració de les directrius en matèria de participació ciutadana i d’avaluació ambiental d’aquest projecte que es vol instaurar als municipis de Salou i Vila-Seca, però amb repercussions a tot el Camp de Tarragona,


MANIFESTEN la seva oposició a l’esmentat projecte per les següents raons:
  • El Camp de Tarragona necessita apostar per un model territorial basat en el turisme de qualitat i que garanteixi l’eficiència de les infraestructures i equipaments actuals.
  • El Bcn World suposa trencar amb una aposta per un model de qualitat i per la promoció dels valors culturals i naturals que ens identifiquen. Un projecte com aquest no ajudarà a la creació de riquesa al territori, ja que es tractarà d’un turisme reclòs en un recinte privat, malgastant diners en joc i oci comercial, i sense revertir en el conjunt del territori.
  • Rebutgem aquest model d’inversions al territori, que venen acompanyades de models d’especulació pura encapçalada per Enrique Bañuelos i la seva capacitat de generar milions de deute i promoure projectes condemnats al fracàs al País Valencià i al Brasil. Tot això, accentuarà encara més la degradació, fragmentació i artificialització que està patint el Camp de Tarragona.
  • El Cap de Salou constitueix un espai litoral d’alt valor al litoral tarragoní, essent una àrea costanera que permet la connexió natural entre l’interior del Camp i el litoral, albergant hàbitats i espècies de conservació prioritària a nivell europeu. La construcció del Bcn World suposaria l’artificialització completa del Cap de Salou i la impossibilitat de recuperar un dels últims espais litorals del Camp. A més a més, el projecte inclou la creació del Beach Club, un espai amb una platja exclusiva pels clients del Bcn World, una iniciativa que vulneraria clarament la Llei de Costes i l’accés lliure al litoral.
  • La ubicació del projecte inclou les zones humides de la Pineda, en particular l'espai de la Sèquia Major. Aquesta zona està catalogada com a espai d'interès natural (PEIN) per la Generalitat de Catalunya i forma part de la Xarxa Natura 2000. L'afectació directa sobre la Sèquia Major suposarà més pressió humana i impactes sobre importants hàbitats d'interès comunitari que actualment formen una zona humida on s’hi poden observar una gran varietat de fauna i flora, de la qual se’n destaca una espècie de peix en perill d'extinció pròpia del litoral mediterrani, el fartet.
  • Grans concentracions de població en aquesta zona no fan més que accentuar el potencial impacte que tindria qualsevol accident químic (fuites de gasos, deflagracions o vessaments) al recinte petroquímic del polígon sud. Els actuals plans de risc químic no estan preparats per assumir aquest increment de població estacional tant accentuat.
  • Injectar 10 milions de turistes més a l’entorn de Salou i Vilaseca, suposarà el col·lapse de l’abastament d’aigua i energia, així com de les infraestructures viàries. En un territori fragmentat, no ens podem permetre més infraestructures que acabin de destruir el poc entorn natural que queda al Camp.
  • Bcn World no podrà mai generar 20.000 llocs de treball directes, és materialment impossible i frega l’absurditat. Un model turístic com el proposat pel projecte porta associat llocs de treball precaris, temporals i de baixa qualitat, una corrent que ens portaria de nou a la situació de greu crisi socioeconòmica com l’actual: manca de formació, minimització de l’emprenedoria, reducció de les inversions locals i immediatesa en la situació laboral. A més a més, ningú ens parla dels llocs de treball que es destruiran al turisme local i al sector de l’hostaleria ,que veurà com els possibles clients es concentren en un recinte tancat i no en surten.


Per tots aquests motius demanem als Ajuntaments de Salou i de Vila-seca, així com al Govern de la Generalitat de Catalunya, que retirin el seu suport públic al projecte Bcn World i es comprometin a impulsar el dinamisme del territori amb projectes que aportin qualitat econòmica i laboral, i defensin dels valors culturals i naturals que ens identifiquen.


Assemblea Aturem Bcn World
Camp de Tarragona, 19 de gener de 2013



Entrades populars d'aquest blog

COMUNICAT: Aturem Bcn World i GEPEC-EdC denunciem l’operació de compra dels terrenys de la Caixa per part de la Generalitat de Catalunya per 120 milions d’euros

COMUNICAT: Aturem Bcn World presentem al·legacions a la modificació del PDU del CRT de Vila-seca i Salou

COMUNICAT: El TSJC declara nul el Pla Director Urbanístic de Bcn World i estima parcialment els arguments d’Aturem Bcn World i GEPEC-EdC